pondělí 7. května 2012

České mýty

Už jste slyšely zaručená moudra o koncernu Chrysler? Pojdme se na ně podívat a zároveň zjistit realitu

Mýtus č. 1: Mercedes zachraňoval Chrysler který na tom byl hrozně špatně a sotva se držel na nohou
Realita: v roce 1997 prodal Chrysler Corporation  2,89 milionu vozů, což byl druhý neúspěšnější rok v historii koncernu do té doby, obrat činil 61,1 miliardy USD, z toho čistý zisk 4,7 miliardy.
Opravdu si myslíte že by Mercedes šel do fůze s někým ve ztrátě?

Mýtus č. 2 : Mercedes zjistil že to s Chryslerem nepůjde protože je tam vše špatně
Relita: Mercedes za dob svého působení v Chrysleru šetřil kde mohl, tam kde kdysi kontrolovali kvalitu 3 lidi nechal jednoho, osekal náklady na vývoj a dával do vozů naprosto tragické plastové interiéry kdy se naivně domníval že to z zákazníci zkousnou. Protože sanační plán Dr. Zetsche jaksi nevyšel a naopak koncern který byl v zisku postupem času přivedl do ztrátu, rozhodli se u MB opustit potápějící se parník.....zbabělé řešení za které ale nese odpovědnost pouze Mercedes

Mýtus č. 3 : Chrysler zbankrotoval protože to byl šrot
Realita: o ochranu před věřiteli (což není bankrot) požádal Cerberus proto, že mu došly peníze na vývoj a proto že neměl dostatek finančních prostředků na další provoz, vinou krize na trhu osobních a leh. užitkových vozů, které v USA v té době postihla všechny výrobce a prodejce. Cerberus měl navíc těsně před dokončením nové modely Jeep GrandCherokee, Dodge Charger a Chrysler 300, nové motory Pentastar V6 a HEMI 6,4 L a řadu faceliftů, toto vše stálé nemalé finanční prostředky které bylo nutno předtím investovat.

1 komentář:

  1. Naprostý souhlas. Němci v Chrysleru posral* na co sáhli.

    OdpovědětVymazat